Fine Food
DALMATINSKA KUHINJA
Razgovarajući s bilo kojim Dalmatincem o tome što su temelji dalmatinske kuhinje i što s njima povezuje, velika će većina posegnuti za sjećanjima iz djetinjstva kada su njihove bake u kužinama kuhale tradicionalna jela čije okuse pamte do danas. Recepti su ostali, pa se tako i danas u Dalmaciji njeguju duboko ukorijenjena ljubav prema friškim namirnicama netom ubranima u vrtu ispred kuće ili donesenima s pazara. A te su namirnice svojim bojama, mirisom i okusom prizivale more, kamen i začine Mediterana. Iako se ribu može pripremiti na stotinu načina, Dalmatinci ne zaostaju ni u pripremi mesa na sto načina, a ljetne žege i blage zime navikle su ih na lagana jela koja su se kuhala, pekla na žaru, ispod peke i zalijevala maslinovim uljem.
Talijanski su utjecaji također dali svoj pečat ovoj kuhinji te su se šalša, domaći njoki i rižoti uvukli u brojne dalmatinske recepture koje smo i mi pripremili na svoj način. Iz svoje ponude izdvojili bismo lešo meso s pire krumpirom i šalšom, jer su u toj kombinaciji i teletina i govedina i janjetina vrlo ukusni.
Crni rižot je jedno od najpopularnijih i najboljih jela dalmatinske kuhinje, a priprema se od sipe sotirane na crvenom luku s bijelim vinom i prošekom.
Blitvu na lešo s krumpirima poslužujemo uz meso s grilla. Ovo je poznati dalmatinski prilog mesu i ribi, te je ujedno jedno on najzdravijih povrća koje naši gosti najčešće odabiru.
Ribu je zaista moguće pripremiti na mnogo načina, ali kod ribe pripremljene na grillu okus dolazi do punog izražaja.
ISTARSKA KUHINJA
Svi koji su barem jednom bili u Istri znaju zašto Istru zovu “malom Toskanom”. Sunce, blizina mora te brežuljkast krajolik pokazali su se kao idealna kombinacija za njegovanje bogate gurmanske tradicije. Istrijani iskreno uživaju u blagodatima koje im je zemlja dala, ali ih znaju i iskoristiti. Nagrađivana vina sa suncem okupanih vinograda, sirevi mladi i stari, zatim maneštra, ombolo, meso i riba ispod peke, fuži i jela s tartufima samo su neki od razloga zašto se vrijedi zaputiti u ove krajeve.
Ako Vas kojim slučajem put ne vodi u pravcu Istre, onda ćemo mi Istru donijeti Vama. Na našem se meniju nalaze jela koja su tipična za ovo podneblje, a predstavljaju najbolje od ovoga kraja. Upravo zato Vam donosimo jela kao što su njoki, maneštra i fuži, ali i bogatu ponudu ribljeg menija na kojem ćete pronaći uvijek frišku ribu, škampe i školjke.
Iz ponude bismo posebno izdvojili jela kao što su njoki s rikolom, gnocchetti sardi s medaljonima u šugu te riblje filete. Voljeli bismo naglasiti da njoke pripremamo sami i to od krumpira, a u kombinaciji s rikolom oni dobivaju zelenu boju što ih čini neodoljivim zalogajem. Gnocchetti sardi su ukusno i sočno jelo pripremljeno s medaljonima od lungića i to svinjskog, telećeg ili purećeg, a servirani su u sočnom umaku. Kada je riječ o ribljim filetima, posebno bismo izdvojili filete oslića koji spadaju među najlaganija morska jela jer ne sadrže suvišne masnoće, a s obzirom da su dostupni tijekom cijele godine, oslići su uvijek sasvim friško pripremljeni i servirani.
KONTINENTALNA I SLAVONSKA KUHINJA
Hrvatske ravnice sjevera, njezina polja i rijeke, oranice i škrta zemlja kao i povijesni utjecaji susjednih zemalja desetljećima su krojile kontinentalnu kuhinju koju poznajemo danas. Riba se lovila u rijekama, meso sušilo pa kuhalo i pripremalo s mlincima i kiselim kupusom. Ova je kuhinja trebala grijati u hladnim zimama, i osvježavati tijekom sparnih ljeta. Ova se kuhinja oblikovala u skladu s načinom života, a on je uvijek pozivao mnoštvo ljudi oko stola i okupljao velike obitelji.
Kao i nekad, ova se kuhinja tradicionalno bazira na mesnim jelima kao što su pečena purica, pisanice, punjena teleća prsa, patka ili guska s mlincima; zatim sušena pa kuhana svinjska koljenica ili krvavice s kiselim kupusom. Neka su jela postala popularna i pripremana su diljem Hrvatske, a to su jela poput sarme, puroce s mlincima, štrudli ili bućnica s makom.
Ipak, iz naše bismo bogate ponude izdvojili pečenje s krumpirima i povrćem kao jelo čija tradicija opstaje desetljećima jer je ovom pečenju s hrskavom koricom i svježim povrćem zaista teško odoljeti.
Kontinentalna kuhinja obiluje riječnom ribom čija je kraljica ipak – pastrva. Baš kao morska, i ova se riba najradije ljubi s okusima krumpira i blitve.
Čušpajz je jedno od najpopularnijih kontinentalnih jela jer za njega u narodu kažu da pročišćava organizam te krijepi duh i tijelo. Riječ je o jelu koje je nastalo kuhanjem raznog povrća, nerijetko s kobasicama ili mesom pri čemu je nastajalo toplo, krepko gusto jelo, vrlo omiljeno zimi.
Još jedno popularno jelo iz našeg menija je pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima. Ovo jelo je nastalo po uzoru na tradicionalnu češku kuhinju u kojoj se meso često nalazi na tanjuru. Kao prilog jelu tu su kiseli kupus i neizostavne lovačke knedle koje su rado viđen prilog i gulašu od divljači.